Zalakerámia ügy / 2005

A Zalakerámia Rt. kisrészvényeseinek jogsértő módon lefolytatott kiszorításának ügye / 2005

Az ügy lényege:

Eseménysor: (időrend alulról felfelé)

2005. november 25. A Zalakerámia Rt. érvénytelenített részvényeinek jogsértő értékesítése miatt sajtóközleményt adott ki a TEBÉSZ.

Ebben szervezetünk kifejtette, hogy álláspontja szerint a társaság valós értékük alatt értékesítette a részvényeket, az árfolyam ugyanis messze alatta van mind a tőkepiaci törvény (Tpt.), mind a gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.) előírásainak. Az ügy felveti a hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúját, mivel a Zalakerámia valós értékük alatt, az egyik igazgatósági tag résztulajdonában álló társaságnak adta el a részvényeket. A TEBÉSZ az ügyben feljelentésre készül, de bízik benne, hogy a felügyelet hamarabb lép, és helyreállíttatja a törvényes rendet.

A Tpt. hatályos rendlekezése kiszorításkor a felvásárlási árat tekinti kifizetendőnek, ami ez esetben 2350 forint volt. A Gt. szerint azonban a konszolidált mérleg alapján számított vagyonhányad-arányos ellenérték – ami a TEBÉSZ számítása szerint -, 3982 forint járna a kiszorítás miatt érvénytelenített részvényekért cserébe. Összesen több mint 270 ezer darab részvényről van szó, amelyeknek a vagyonhányad szerint számolt összértéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A Zalakerámia Rt.-ben a többségi tulajdonos LasselsbergerCeramics Kft. a 2005. július 4-én zárult nyilvános vételi ajánlattal 89,7 százalékról 93,6 százalékra növelte tulajdoni hányadát. A részvényeket 2350 forintos árfolyamon vásárolta meg. A vételi ajánlat lezárását követően érvénytelenítették a Lasselsbergernek át nem utalt részvényeket, és helyettük új részvényeket bocsátott ki a társaság. Ezeket adta át ezer forintért a Lasselsberger Kft.-nek. A Zalakerámia részvényeit augusztus 9-én törölték a BÉT értékpapírlistájáról.