Abszurd

Érdekességek és abszurditások a világ pénz-, és tőkepiacain

Dr. Gadó Gábor Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkár elképesztő esete a Tpt. 76.§ (2) bekezdés értelmezésével

Ez az eset 2004-ben Magyarországon, a kisrészvényesek E.ON leányvállalatokból történő kiszorítása kapcsán történt. A dokumentumok igazolják, hogy az IM akkori magas rangú kormánytisztviselője bármikor tudott egy adott jogszabályi rendelkezés tartalmáról akár két egymással teljesen ellentétes álláspontot is kialakítani.

Történt, hogy dr. Gadó Gábor IM helyettes államtitkárt megkereste a BÉT, hogy adjon véleményt, a kisrészvényesek kiszorítását szabályozó jogszabályhely (Tpt. 76.§ (2)) értelmezéséről. Gadó válaszolt is e levélre 2004. június 8-án. Majd 48 nappal később, 2004. július 26-án küldött egy újabb levelet a BÉT részére ugyanarról a jogszabályhelyről csak éppen az előzővel teljesen ellentétes tartalommal. Az átfordulás okaként a második levél címzettjeként olvasható ügyvéd „által tett kiegészítő információk”-ra hivatkozott.

A két levél (egy fájlban egymás után) itt olvasható.

Az, hogy mi lehetett a „kiegészítő  információ”, azt mindenkinek a saját képzeletére bízzuk, mi ugyanis nem tudjuk elképzelni, hogy az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárának mi olyat mondhatott egy magyarországi jogszabályról egy külső ügyvéd, amit ő maga előtte nem tudott. Ez volt ugyanis az első olyan eset, amikor a kiszorítást 90% feletti tulajdonhányadból indított vételi ajánlattal akarta megvalósítani egy nagytulajdonos.

ui: a kiszorítás szabályait egy éven belül úgy módosították, hogy abba már az ehhez hasonló eljárás is beleférjen.


A befektetői figyelmetlenséget jól illusztráló eset az internetlufi idejéből

Érdekes írás egy amerikai „.com”-os cégről, amelyik kibocsátási tájékoztatójában korrektül leírta, hogy „a vállalat jelenleg nem végez semmilyen üzleti tevékenységet és nem tervezi, hogy a közeljövőben ilyesmibe kezd”.
Bár a cégnek így csak kiadásai voltak, részvényének árfolyam ennek ellenére 1,5 év alatt 700%-ot emelkedett.
A Napi Gazdaság 2000. január 31-ei számában megjelent cikket itt olvashatja.