Norbi Update ügy / 2014

Norbi Update Lowcarb Nyrt. nyilvános részvényértékesítési eljárása közben tapasztalt és egyéb jogsértéseinek ügye / 2014-2016

Az ügy lényege:

A legújabb kori magyar tőkepiac e botrányos, ám nagyon tanulságos esete azzal kezdődött, hogy az MNB, mint pénzügyi felügyelet a TEBÉSZ bejelentésében leírt adatok vizsgálatát követően jogsértés miatt felfüggesztette a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói közé belépni készülő Társaság már folyamatban lévő részvényértékesítési eljárását. Bár ezt a hibát hamar kijavították, a cég ezt követően is csak folyamatos bukdácsolással tudta teljesíteni a tőkepiacok királynője, a tőzsdei követelményeit. Eközben az árfolyama is folyamatosan és jelentősen esett.

A Társaság tőzsdei szereplése jól példázza egy felkészületlen cég tipikusnak mondható viszontagságait. Az ügy tanulságai azért is érdemelnek kiemelt figyelmet, mert a magyar tőkepiac 1990. június 21-től, a Budapesti Értéktőzsde újraindulásának napjától számított legújabb kori történetében ez volt az első eset, amikor a pénzügyi felügyelet felfüggesztett egy korábban engedélyezett és már folyamatban lévő nyilvános részvényértékesítési eljárást. További kétes elsőbbséget szerzett a cég azzal is, hogy nem volt még olyan Társaság, amelyik részvényének a kereskedését folyamatosan 30 napnál hosszabb ideig felfüggesztették volna.

Eseménysor: (időrend alulról felfelé)

2016. október 31. Kétévi tőzsdei jelenlét után kivezették a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsdéről. A kivezetéshez kötelező felvásárlási ár a felét sem érte el a 990 forintos kibocsátási árnak, mindössze 440 forint volt. Az utolsó kereskedési napon, október 26-án, 156 forintos záróáron búcsúzott a papír.
A cégnek nem csak a kibocsátás során nem sikerült tájékoztatási kötelezettségét jogszerűen teljesítenie, de kétévnyi nyilvános szereplése alatt többször is megbüntették közzétételi kötelezettségének megsértése miatt.

2015. november 25. Alig egy év után megszűnt a Norbi Update Lowcarb Nyrt. és kibocsátáskor a cég nemzetközi reklámarcának hirdetett André Agassi volt profi teniszező közötti együttműködés.
A kibocsátási tájékoztató szerint Agassi, mint az Update reklámarca fontos része volt a nemzetközi terjeszkedésnek, sőt a kibocsátási rodshow során arról is szó volt, hogy a híres teniszező részesedést is szerezne Schóbert vállalatában. A nagyívűnek hirdetett nemzetközi terjeszkedés azonban eddig elmaradt, a részvényárfolyam a kibocsátáskori 990 forintról mostanra 370 forintig esett.
A cég az eredetileg 3 évre kötött szerződés megszűnését rendkívüli tájékoztatásban, ám gyakorlatilag érthetetlen formában tette közzé. Korábbi tájékoztatóiban ugyanis a teniszezőt képviselő AKA Licenses LLC nevét sosem közölte, mindig csak Agassi nevét használta.
A trükkös tájékoztató itt olvasható.

2015. január 15. A közzétett rendkívüli tájékoztatás és a BÉT kereskedési adatai alapján Schóbert Ferenc Norbert főtulajdonos és igazgatótanácsi elnök megvásárolt 107.000 db részvényt 949,9626 forintos átlag árfolyamon, vagyis a 990.- Ft-os jegyzési ár alatt a “bujkáló” 207.070 darabot lejegyző nagybefektetőtől. Az igazgatótanácsi elnök 2015. január 26-ig további kisebb részletekben is vásárolt még részvényeket szintén a jegyzési ár alatt, összesen 19.755 db-ot.

2014. november 10. Bevezették a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére, “Standard” kategóriába. A kereskedési rendszerben a részvény tickerkódja: UPDATE1

2014. október 06. A fő forgalmazó közzétette a részvényértékesítési eljárás eredményét. E szerint a befektetők 831.764 db részvény lejegyzésével alig jegyzeték túl az érvényességhez szükséges minimálisan elvárt részvénymennyiséget. Az értékesítés eredményeként a főtulajdonos Schóbert házaspár részesedése, illetve szavazati joga a Társagában egyenként 42,00 – 42,00%-ra csökkent.
A jegyzési adatok érdekessége, hogy a kizárólag csak pár száz, illetve pár ezer darabos jegyzések mellett, az utolsó napon volt egy 207.070 db-os jegyzés is. Bár ez a jegyző lett a Társaság harmadik legnagyobb tulajdonosa, – a TEBÉSZ részvénykönyvi betekintésének megállapítása alapján – furcsa módon egyedüliként “megtiltotta” a részvénykönyvben történő tulajdonosi nevesítését. (A hatályos jogszabályok szerint a részvényes részvénykönyvi nevesítése csak akkor marad el, ha ezt a részvénytulajdonos kifejezetten kéri.) Amennyiben ez a jegyzés “az utolsó pillanatban” nem futott volna be, az értékesítési eljárást sikertelennek és érvénytelennek kellett volna nyilvánítani.
A jegyzési adatok itt olvashatók.

2014. szeptember 25. Folytatódik a Norbi Update Lowcarb Nyrt. nyilvános részvényértékesítése. Az új zárónap a korábban tervezett szeptember 26-a helyett október 3-a lett.

2014. szeptember 24. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyta (aláíró: Dr. Windisch László MNB alelnök) a Norbi Update Lowcarb Nyrt. összevont kibocsátási tájékoztató 2. számú kiegészítésének közzétételét. A döntés nyomán folytatóhat a részvények forgalomba hozatala.
Az MNB határozat itt olvasható.
Az engedélyezett 2. számú kiegészítés itt olvasható.

2014. szeptember 19. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a TEBÉSZ bejelentése alapján lefolytatott vizsgálata eredményeként – a tevékenységhez kapcsolódó védjegyekről szóló, a közzétett tájékoztatótól eltérő kommunikáció miatt H-KE-III-549/2014. számú határozatával (aláíró: Dr. Windisch László MNB alelnök) felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb Nyrt-t. részvényeinek forgalomba hozatalát, továbbá határozatban kötelezte a Társaságot részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítésére.
Az MNB határozata itt olvasható.
Az erről kiadott MNB sajtóközlemény itt olvasható.

2014. szeptember 17. A TEBÉSZ sajtóközleményt adott ki, melyet bejelentésként közvetlenül eljuttatott az MNB részére is. Szervezetünk szerint: “Jogsértés gyanúja miatt fel kell függeszteni a Norbi Update Lowcarb Nyrt. nyilvános részvényértékesítését”.
A bejelentés lényege, hogy a TEBÉSZ a nyilvános értékesítéshez kapcsolódó egyik nyilvános rendezvényről szóló sajtóbeszámolókban Schóbert Ferenc Norbert, a Társaság igazgatónácsi elnöke részéről elhangott olyan kijeletéseket talált, melyek nem szerepeltek az összevont tájékoztatóban. Mivel e kettős kommunikáció alkalmas lehet a befektetők megtévesztésére, így álláspontunk szerint ez jogsértő. Ezért a TEBÉSZ vizsgálatot és a részvényértékesítési eljárás azonnali felfüggesztését kérte az MNB-től.
A sajtóközlemény itt olvasható.

2014. szeptember 8. Megkezdődött a Norbi Update Lowcarb Nyrt-t. részvényeinek nyilvános forgalombahozatala, értékesítése. Fő forgalmazó a Buda-Cash Brókerház, társforgalmazók az Erste Befektetési Zrt., a Random Capital Broker Zrt., valamint a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.
Az értékesítési eljárás lényege, hogy a Társaság két 50-50%-os tulajdonosa (Schóbert Ferenc Norbert és Schóbert Réka, celebnevén Rubin Réka) a részvényvásárlási szándékukat jegyző befektetőknek saját részvénypakettjéből adja el az igényelt mennyiséget. Az eladásra meghirdetett mennyiség minimum 800.000 db, maximum 2.200.000 db részvény. A 10 forint névértékű részvény eladási ára 990 Ft/részvény lett. Jegyzési időszak szeptember 8-tól szeptember 26-ig került meghirdetésre.
A hirdetmény alapján a forgalombahozati elárás akkor sikeres, ha legalább a minimálisan meghirdetett részvénymennyiséget lejegyzik a befektetők.

2014. július 22. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) H-KE-III-449/2014. számú határozatában (aláíró: Dr. Windisch László MNB alelnök) jóváhagyta a Norbi Update Lowcard Nyrt. (székhelye: 1031 Budapest, Záhony u. 7. B épület; cégjegyzékszáma: Cg. 01-10-047754) részvényeinek nyilvános értékesítéséhez és szabályozott piacra történő bevezetéséhez készített összevont tájékoztató és hirdetmény közzétételét. A határozatot az MNB csak augusztus 26-án tette közzé honlapján.
Az MNB határozat itt olvasható.
Az engedélyezett összevont tájékoztató itt olvasható.