Heineken ügy / 2003

A győri Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. Heineken multinacionális söripari cégcsoport általi felvásárálásának ügye / 2003 – 2005

Az ügy lényege:

A Heineken multinacionális söripari cégcsoport megállapodott az osztrák Brau Union söripari cégcsoporttal annak teljes felvásárlásáról. A később már itt is átláthatóvá vált pénzügyi tükközésektől vezérelve a Heineken úgy döntött, hogy a Brau leányválalatait nem az anyavállalaton keresztül, hanem egyedileg szerzi meg. Így ugyanis olcsóbban megúszhatja, mintha az anyagvállalat mérlegében szereplő összegek fizetné ki, például a magyar leánycég kisrészvényeseinek. A pancser módon kivitelezett túlkomplikált trükközés azonban törvénysértésbe fulladt, amely alkalmat adott a BÉT-en jegyzett cég magyar kisrészvényeseinek fellépni az erkölcstelenül alacsony felvásárlási árral szemben.

A Heineken cégcsoport részéről indított háború jelentős hazai és nemzetközi sajtóviszhang mellett két évig tartott, mely a TEBÉSZ-hez eljutott nem hivatalos információk szerint csak az ország által nagyon várt EU-s csatlakozáshoz kapcsolódó nem hivatalos „külföldi elvárások” teljesítési kényszere miatt nem járt a magyar kisrészvényesek teljes sikerével. A Heineken tisztességtelen eljárásának megakadályozásában ezzel együtt nagy sikert könyvelhetett el a TEBÉSZ és a magyar kisrészvényesek, mivel a részvényekért felajánlott vételárat így is jelentős mértékben – ha nem is az elvárt maximumra – emelte fel a Heineken csoport.

Ugyanakkor, legalábbis egyenlőre maradandó sebet ejtett a Legfelsőbb Bíróság ezen ügyben hozott ítélete a hazai piacgazdaság jogrendszerén. A pénzügyi felügyelet részéről esetlegesen jogsértő tartalommal jóváhagyott felvásárlási ajánlattal szembeni kisrészvényesi fellépés jogi lehetőségének kizárásával ugyanis az LB közigazgatási kollégiuma a magyar tőkepiacot a „naturális obligáció”, azaz a kocsmai kártyadósság jogi kategóriájába sorolta.

Eseménysor: (időrendben alulról felfelé)

2005. február 18. A PSZÁF közzéteszi E-III/26.051-3/2005. számú határozatát (aláíró: Marsi Erika PSZÁF főigazgató), melyben jóváhagyja a Brau Immobilien GmbH részéről a BRAU UNION HUNGÁRIA SÖRGYÁRAK Rt. szavazati jogot biztosító elsőbbségi és törzsrészvények nyilvános vételi ajánlatát.
A határozatban olvasható, hogy a PSZÁF azután hagyta jóvá az ajánlatot, miután az azonos cégcsoportba tartozó Amstel Rt. vállata, hogy megemeli az által korábban ajánlott vételárat …… forintra annak érdekében, hogy a jogi eljárásokkal sikeresen megbonyolított és érdemben megakasztott ügy – a bírósági döntések bevárása nélkül – lezárásra kerülhessen.
A PSZÁF jóváhagyó határozata itt olvasható.

2004. október 22. A Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. bejelentette, hogy a Brau Immobilien GmBH és az Amstel Sörgyár Rt. között közel egy évvel ezelőtt, 2003. szeptember 5-én létrejött Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire kötött szavazat-egyetértési jogot is alapító részvény-adásvételi szerződést, melyet a PSZÁF III/86/225/B. számú határozatában törvénysértőnek minősített, a felek október 19-én közös megegyezéssel felbontották.

2003. november … A TEBÉSZ a Fővárosi Bíróságon megtámadta a PSZÁF vételi ajánlatot jóváhagyó határozatát és egyben kérte a végrehajtás felfüggesztését. Mivel a Bíróság az ítélethozatalig elrendelte a határozat végrehajtásának felfüggesztést, így megakadt a Heineken csoport tisztességtelenül lebonyolítani szándékozott felvásárlási kisérlete.

2003. november 3. A PSZÁF közzétette III/26.039-2/2003. számú határozatát (aláíró: dr. Szász Károly elnök), melyben jóváhagyja az AMSTEL Sörgyár Részvénytársaság Magyarország által a BRAU UNION HUNGÁRIA SÖRGYÁRAK RÉSZVÉNYTÁRSASÁG szavazati jogot biztosító elsőbbségi és törzsrészvényeire tett nyilvános vételi ajánlatát. Az Amstel Rt ezen nyilvános vételi ajánlatát a szeptember 5-ei törvénysértő befolyásszerzésével egyidőben nyújtotta be a felügyeletnek.
A törvénysértő módon megvalósított befolyásszerzés után a vételi ajánlat sem sikerült elsőre szabályosra, ezért a PSZÁF október 21-én közzétett határozata – a jelentős tartalmi problémák miatt – érdemi hiánypótlást/átdolgozást rendelt el a Heineken csoport számára.
A csak második kiadásban jóváhagyott vételi ajánlatban ajánlott felvásárlási ár ….. forint volt.
A PSZÁF hiánypótlást előíró határozata itt olvasható.
A PSZÁF jóváhagyó határozata itt olvasható.

2003. október 21. A PSZÁF közzétette III/86/225/B. számú határozatát (aláíró: dr. Szász Károly elnök), melyben megállapította, hogy a Heineken csoport magyarországi cége, az Amstel Rt. a szeptember 5-én megkötött szavazat-egyetértési jogot is alapító részvény-adásvételi szerződéssel előzetesen jóváhagyott vételi ajánlat nélkül, vagyis törvénysértő módon szerzett 93,2%-os befolyást a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt-ben. A PSZÁF ugyanakkor feltűnően elnézően viselkedett a Heineken-es céggel szemben, mivel a lehetséges 500 ezer és 100 millió forint közötti bírságolási sávban mindössze 1 millió forint bírságot szabott ki az 1 milliárd forint alaptőkéjű cégre.
A PSZÁF határozata itt olvasható.

2003. szeptember 5. A holland központú Heineken multinacionális söripari csoport magyar leányvállalata, az Amstel Sörgyár Rt. és a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. osztrák leányvállalata a Brau Immobilien GmBH az Amstel Rt. javára szavazat-egyetértési jogot is alapító részvény-adásvételi szerződést kötött a Brau Union Hungária részvényeire.